Omakuva

   Oma esittely

   Matrikkeli

   CV

   Runoteos

 

  Galleria:

   Atk-grafiikka

   Grafiikka

   Muotokuvat

   Puutyöt

   Videot:

      Kyllä vai Ei

 

 

Oma esittely

Taidegraafikko ja videotaiteilija Eeva Jokipelto teki 1980 – 1990 -luvuilla paljon lapsi- ja muita henkilökuvia eri tekniikoin, pääosin pastellein. Näyttelyihin hän osallistui kuitenkin puupiirroksilla ja linografiikalla. Siinä hän kehitti oman työmenetelmän, joka oli varsin työläs. Se perustui eräänlaiseen peittämistekniikkaan, jolla taiteilija pyrki ilmaisemaan liikettä, toistumista, moninkertaistumista tai heijastumista. Hän antoi sille nimeksi multigrafia. Sen huono puoli oli, että kahta samanlaista vedosta oli miltei mahdoton tehdä, varsinkin, kun työt olivat joskus hyvinkin kookkaita.

>> Lue lisää multigrafia-tekniikastani

Jokipelto käytti vedostamisessa usein omia puulautojaan, jotka saivat alkunsa jo 50-luvulla vanhaan kansanperinteeseen perustuvista rukinlavoista. Ne kasvoivat vähitellen aina suuremmiksi ja etääntyivät alkuperäisestä tavanomaisesta ’lovileikkauksesta’ abstraktimpaan ja veistoksellisempaan suuntaan. Koska niistä vedostettu grafiikka sisälsi myös aiheen toistoa ja taiteilija oli aina harrastanut myös kalevalaista riimittelyä, hän yhdisti nämä kaksi teemaa joissakin näyttelyissä. Olipa näyttelyluettelokin joskus kalevalamittainen.

Yksi kalevalainen idea toteutettiin Art Paimensaari -näyttelyssä 2006, jolloin ryhmä kirjoittaja-lausujia sai sepittää kalevalamitalla runoja kesänäyttelyn teoksista ja esitti ne itse. Näin saatiin kokoon ainutlaatuinen Kalevala-kielinen draama, missä ryhmä liikkui yleisön seassa teoksen luota toisen luo ja kertoi, mitä mielleyhtymiä kukin työ oli esittäjässään herättänyt. Ideaa oli toteuttamassa ryhmän mukana teatteriohjaaja Raija Mäkelä-Eskola. Jokipelto oli myös mukana kirjoittajana ja ideoijana.

Taidemaalari Väinö Raution 100-vuotisjuhlavuonna v. 1994 Eeva Jokipelto kirjoitti Etelä-Karjalan Kulttuurirahaston tukemana tämän eläkertateoksen ’Väinö Raution Viipuri’ ja siihen liittyen 2-osaisen elämäkertaelokuvan videolle.
2000–luvulla Jokipelto siirtyi tietokonegrafiikkaan. Hän harrasti myös taide- ja pienelokuvien tekemistä käsikirjoituksineen, minkä tuloksena syntyi lukuisia palkittuja taide-, matka- ym. elokuvia.

Elokuva-, taide- ja kirjallisuuskolumneja Jokipelto kirjoitti paljon mm. pyynnöstä aluelehti Etelä-Saimaaseen, mutta myös lukuisiin muihin lehtiin. Viimeaikaisiin kirjallisiin ansioihin kuuluu tyttären Katri Jokipellon kuvittama runoteos ’Vuodet vierivät’ vuodelta 2011.

Puolisonsa taidemaalari Matti J. Raution kanssa Eeva Jokipelto jatkoi taidemaalari Väinö Raution aloittamaa ja hänen kuolemaansa 1974 katkennutta Paimensaaren näyttelyperinnettä Savitaipaleella, minne vuonna 1935 hankitulle kesämökkitontille nousi ateljeerakennus sodan jälkeen vuonna 1948. Alkuvuosina näyttelyt olivat poikkitaiteellisia tapahtumia, missä kohtasivat myös kirjailijat. Monet saivat näin foorumin, mistä ponnistaa eteenpäin. Tunnetuimpiin taiteilijavieraisiin kuului Ulla Rantanen, joka oli aloittanut uransa Väinö Raution oppilaana Lappeenrannan Taiteenystävien Piirustuskoulussa. Näitä vierailijoita löytyy kotisivujen Taiteilijavieraat-luettelosta.

 

 

Osoite: Rautionpolku 3, 54800 SAVITAIPALE
eeva.jokipelto(at)artpaimensaari.com, +358 40 525 1885

sivuston grafiikka ja toteutus Katri Jokipelto
sivuston tekstit Eeva Jokipelto